پنجمین شماره فصلنامه «زبان پارسی» در تاجیکستان منتشر شد.
این مجله روز سوم خردادماه (24 مه) در باغ رودکی شهر دوشنبه میان دلبستگان زبان پارسی پخش شد. مجله را بانو زرافشان مردانوا، رئیس بنیاد اجتماعی «زبان مادری» و از دستاندرکاران چاپ این مجله، پخش کرد.
در شماره پنجم مجله «زبان پارسی» که شماره بهاری آن است، جستارهایی به مانند «تبر تقسیم هویت پارسی: سهگانه پارسیگو» و «پایههای ملی ارتش» از داریوش رجبیان، «سرگذشت زبان پارسی» از جلال خالقی مطلق، «زبان پارسی و مرزهای جغرافیایی آن» از نسرین تبریزی، «زبانهای پامیری و ضرورت حفظ و بقای آنها» از نظرشاه نظرشایف، «باغ ایرانی در گذر زمان» از طاهره (سها) نثر، منتشر شدهاند.
در گزارش کوتاهی با نام «واژگان تفرقهانداز در افغانستان» واژهها رسمی پشتو که در زبان پارسی آن کشور به کار میروند، شرح داده شدهاند. این مجله همچنین دربردارندهی بخشهای دیگری مانند «گذار» که پارهای از گفتوگوهای رخنامهای [فیسبوکی] درباره زبان پارسی را در بر دارد، «واژهنامه رایانهای»، «واژنامک» و «پارسی آسان» برای یادگیری دبیره پارسی است.
در بخش «تارنورد»، این بار تارنمای «پارسیانجمن» شناسانده شده است. بخشی از داستان «شاهزاده کوچولو» از آنتوان دو سن اگزیوپری هم در شماره تازه مجله برای کودکان چاپ شده است.
در بخشی از دیباچه زبان پارسی آمده است: «در این شماره از دردها و درمانها خواهیم گفت؛ از اینکه چه شد که چنین شد و یک زبان با سه نام متفاوت در یک منطقه جغرافیایی درهم شکسته شد، اما باز هم تمامیت خود را حفظ کرد. «تبرتقسیم هویت پارسی: سهگانه پارسیگو» این ماجرای پردرد را بازگو میکند. در پارسی افغانستان ژرفتر غور میکنیم؛ به ویژه به آن بخشش که مربوط به مفهوم غریب مصطلحات ملی افغانستان میباشد. نگاهی به سرگذشت زبان پارسی هم خواهیم داشت، با مرزهای جغرافیایی آن و این که آیا اصلاً پارسی مرزی میشناسد. در ادامه جستارهایمان در باره زبانهای بومی تاجیکستان مطلبی داریم درباره ضرورت حفظ و بقای زبانهای پامیری که از پیوندان کهنتر زبان پارسی هستند. سری به «باغ ایرانی» هم خواهیم زد، با تفحصی در واژه «پردیس».»
فصلنامه «زبان پارسی» از نوروز 1392 (2013) در دوشنبه منتشر میشود. ابتکار راهاندازی مجله با داریوش رجبیان، روزنامهنگار شناختهشده و یکی از پاسداران پیشگام زبان پارسی در تاجیکستان است.
«زبان پارسی» یگانه مجله دربارهی زبان پارسی در تاجیکستان است که با یاریهایی دلبستگان و پاسداران زبان پارسی و هموندان گروه رُخنامهای «زبان پارسی» چاپ و به گونه رایگان پخش میشود.
بنیاد اجتماعی «زبان مادری» در تاجیکستان، شهر دوشنبه، خیابان رودکی ۱۰۶، خانهی ۸۸ جای دارد و رایانشانی این بنیاد zptajikistan@gmail.com است.
دیدگاهی بنویسید.