«صحاح الفرس یا لغات صحاح العجم بلسان الفارسی»، نوشتهی «شمسالدین محمدبن فخرالدین هندوشاه نخجوانی» معروف به «شمس المنشی»، تاریخ خلق اثر 728 هجری قمری (1699 – 1500 پس از میلاد)، به زبان فارسی، 70 برگ (124 صفحه)، در ابعاد 25 در 18 سانتیمتر، دستنویس با جوهر سیاه و قرمز، جلد چرمی، «کتابخانهی دیجیتال جهان»، یونسکو
این نسخهی خطی که دومین فرهنگ فارسی موجود در جهان بهشمار میرود، در «کتابخانهی دیجیتال جهان» با نام «تصحیح لغات و انواع در زبان فارسی» فهرست شده است. ولی در صفحهی 13، عنوان آن با جوهر قرمز، چنین نوشته شده است: «لغت صحاح العجم بلسان الفارسیّ». این واژهنامه در دوران حملهی مغول به ایران نوشته شده است. قالببندی این فرهنگ لغت از واژهنامههای قدیمیتر عربی پیروی میکند، که در آنها کلمات براساس آخرین حرف مرتب میشدهاند. برای نمونه در صفحهی 20، در «فصل الفاء» بهترتیب چنین آمده است: «فراخدست، فرتوت، فرهست، فهرست».
این نسخهی خطی از مجموعهی «باشاگیچ»، نسخههای خطی کتابخانهی دانشگاه براتیسلاوا، اسلواکی است که در سال 1997 میلادی برای ثبت در فهرست حافظهی جهانی یونسکو نامزد شد. «صفوت بگ باشاگیچ» (1870 – 1934) شاعر، روزنامهنگار و راهنمای موزهی بوسنیایی بود که مجموعهای شامل 284 جلد نسخهی خطی و 365 جلد نسخهی چاپی از گسترش فرهنگ اسلامی از ابتدا تا اوایل قرن بیستم گردآوری کرده بود. این نسخهی خطی، قطعهی شمارهی 549 در ردیف «یوسف بلاشکویچ؛ نسخ خطی عربی، ترکی و فارسی کتابخانهی دانشگاه، براتیسلاوا» قرار دارد.
در تارنمای «مرکز اسناد و مدارک سازمان میراث فرهنگی» دربارهی فرهنگهای لغت فارسیای که تنها نامشان به ما رسیده یا هماکنون در دسترساند، آمده است:
«نخستين فرهنگ فارسی (پس از اسلام) كه نام آن به ما رسيده، رسالهی «ابو حفص سغدی» يا «فرهنگ ابو حفص سغدی» است كه تا اوايل قرن يازدهم هجری وجود داشته … از اين فرهنگ اكنون اثری نيست.
دومين فرهنگ كه نامش به ما رسيده «تفاسير فی لغه الفرس» تأليف «قطران» شاعر معروف است … از اين فرهنگ هم اثری در دست نيست …
اولين فرهنگ فارسی موجود، «لغتنامه» يا «لغتفرس» تأليف «ابو منصور علي بن احمد اسدی طوسی» شاعر معروف قرن پنجم هجری است. در اين كتاب بسيار تصرف كرده و مطالبی بر آن افزودهاند به طوری كه نسخ خطی آن با هم اختلاف بسيار دارد و حتی بين دو چاپ «هرن» و چاپ «اقبال» اختلافی فاحش موجود است…
دومين فرهنگ فارسی موجود، «صحاح الفرس» تأليف «شمس الدين محمد بن فخر الدين هندوشاه نخجوانی» مشهور به «شمس منشی» نويسندهی قرن هشتم است (تاليف 728 هـ .ق.) و آن شامل 25 باب است كه دارای حدود 430 فصل و 2300 لغت است…»
ولی نسخهای که در «کتابخانهی دیجیتال جهان» قرار دارد، تنها 70 برگ (124 صفحه) دارد.
مطالعهی این کتاب، به نصب هیچگونه نرمافزار و یا ثبتنام و عضویت و … نیازی ندارد. برای مطالعهی آن به این صفحه بروید و از ستون سمت چپ، صفحهی مورد نظر را انتخاب کنید (نوشتهها از صفحهی 10 شروع میشوند). با تبهایی که در گوشههای بالا–چپ یا پایین–راست قرار دارند، میتوانيد کتاب را ورق بزنيد و به صفحهی قبل يا بعد برويد و یا در وضعیت تمامصفحه مشاهده کنید. ناوبَری صفحات بسیار ساده و دلپذیر است. برگهای کتاب، در صفحه شناورند و با کلیک موشواره (ماوس) بر روی آنها میتوان در وضعیت دلخواه به مطالعه پرداخت. تصویری با تفکیکپذیری بالا و با قالببندی (فرمت) TIF از هر صفحه را نیز میتوانید بارگذاری کنید.
دوستان گرامی لغزش تایپی در باره اسدی توسی شاعر سده پنجم را درست کنید، که نهم نوشته شده است، مبادا در نواموزی گمراهی انگیزد
با سپاس
—
سپاس فراوان از گوشزد بهجایتان. ویرایش شد.
پارسیانجمن
من این کتاب را از کتابخانه دانشگاه، براتیسلاوا دریافت و تبدیل به pdf کردم
اگر مایلید به پست الکترونیکم پیامی بفرستید تا براتون ارسال کنم و در سایت خوبتون بارگذاری کنید
—
درود بر شما.
سپاسگزاریم. خواهشمندیم به نشانیِ انجمن بفرستید.
پارسیانجمن.