پارسیانجمن: «دساتیر» نوشتهی استادِ زندهیاد ابراهیم پورداود است که در نبیگِ «فرهنگِ ایرانِ باستان» رویههای ۱۷ تا ۵۱ و ۳۲۹ تا ۳۳۴ آمده است.
استاد پورداود آماجش از بازچاپ این جُستار را چنین برشمرد:
«پس از ورودِ نگارنده در اردیبهشتماه ۱۳۱۷ به تهران «دساتیر» موضوع نخستین سخنرانی در آبانماهِ همان سال در دانشکدهی ادبیات بود. در بهمنماه ۱۳۱۹ آن سخنرانی را به صورتِ مقالهای در مجلهی «ایرانِ امروز» انتشار دادم. در این مدتِ اقامتم در ایران بیش از پیش لغتهای ساختگیِ دساتیر را از این و آن شنیدم و در نوشتههای برخی از نویسندگانِ کممایه خواندم. این است لازم دانستم این مقاله دیگرباره در این نامه انتشار یابد؛ به ویژه انتشار این مقاله در این نامه که موضوع آن فرهنگِ ایرانِ باستان است برای این است که در مقالات گوناگون آن چندینسد واژهی کهنسالِ ایرانِ باستان یاد شده خواستم با لغتهای دساتیری نمونهای هم از الفاظِ ساختگی به دستِ خوانندگانِ این نامه بدهم تا سره از ناسره شناخته شود و لغتهای چندین هزار سالهی ایران با الفاظِ مهمل … به یک چشم دیده نشود.»
امروزه نیز که دگرباره بازارِ واژهسازانِ دساتیریروش گرم شده است بازخوانی این جُستارِ استاد پورداود برای پارسیگرایان و سرهنویسان سودمند خواهد افتاد تا خود با شناختِ سره از ناسره به دامِ دساتیریان تازه از ره رسیده، که بی شناخت ژرفِ از دستورِ زبانِ پارسی و دیگر زبانهای کهنِ ایرانی کارخانهی واژهسازی راه انداختهاند، نیفتند.
«دساتیر» را از «اینجا» بارگیرید.
آگاهی: برای پیوند با ما میتوانید به رایانشانی azdaa@parsianjoman.org نامه بفرستید. همچنین برای آگاهی از بهروزرسانیهای تارنما میتوانید هموندِ رویدادنامه پارسیانجمن شوید و نیز میتوانید به تاربرگِ ما در فیسبوک یا تلگرام یا اینستاگرام بپیوندید.
Dorud
Parwande forogerefte ne meešawad, mehr koneed o barasi koneed.
—
درود بر شما
بررسی شد، لیک دشواریای در کار نبود. خواهشمندیم باری دیگر بیازمایید:
http://parsianjoman.org/wp-content/uploads/2018/07/Dasatir-Pourdavoud.pdf
پارسیانجمن.