پارسیانجمن: این سخنرانی آگاهانندهی «عباس سلیمی آنگیل»، در پنجم آذرماه در آیین بزرگداشت زندهیاد مجتبی عبداللهنژاد، بر دو بنیاد استوار است:
نخست: بر برساخته بودن «قوم» و «قومگرایی» در ایران پای میفشارد و در اینباره روشنگری میکند. چنان که دو عامل «مذهب» و «جغرافیا» را در فرایند قومسازی حزب توده و دیگر عوامل قومساز در ایران برمیرسد.
دوم: استدلال میکند که اگر بر این پایه باشد روزی نهادهای سیاسی در مسئله «آموزش زبان مادری» دخالت کنند (چنانکه در آبانماه امسال، سال ۱۴۰۰، برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در پی تصویب چنین طرحی بودند)، باید «شهرمحور» بودن آن را در پیش چشم داشته باشند، وگرنه چنین طرحهایی به نابودی و از میان رفتن سدها زبان و گویش ایرانی آن هم در زمانی کوتاه خواهد انجامید.
در این میان، گمان میرود طرحی که این نمایندگان در کارگروه آموزش و تحقیقات مجلس تصویب کردهاند، آگاهانه به دنبال نابودی زبانها و گویشهای گوناگون به سود زبان رسمیِ یکی از کشورهای همسایه است.
سخنرانی «عباس سلیمی آنگیل» را در زیر بشنوید.
آگاهی: برای پیوند با ما میتوانید به رایانشانی azdaa@parsianjoman.org نامه بفرستید. همچنین برای آگاهی از بهروزرسانیهای تارنما میتوانید هموندِ رویدادنامه پارسیانجمن شوید و نیز میتوانید به تاربرگِ ما در فیسبوک یا تلگرام یا اینستاگرام بپیوندید.
بنام خداوند یگانه،
درود برشما،
در پارسی کهن بجای واژهٔ« دَوْلَهْ» وُ واژهٔ «مِنْطَقَهْ» چه واژگانی را بکار می بردند؟
باسپاس از شما، خدانگهدارتان.
با درود. آقای محمد حسین احمدی شما دو واژه را که گویی به زبان عربی هستند، نوشته اید و هیچ نگیزی (توضیحی) هم نیفزوده اید. من هموند پارسی انجمن نیستم، با این همه، باید یادآور شد که پارسی انجمن همانگونه که از نامش پیداست بیشتر به زبان پارسی می پردازد و شما بهتر است این واژگان را نگیزید تا روشن شود این واژگان بیگانه چه چیمی (معنایی) دارند؟ اگر شما دنبال چیم واژه مَنطَقه هستید مانند منطقه ای از کشور، واژه برابر آن، کوست و یا کوستَگ است. واژه نخست برای من سپورریها (کاملا) بیگانه است و از این رو نمی توانم یاریگر شما باشم. دلشاد و تندرست باشید.